Hernia

Er bestaan nogal wat misvattingen omtrent hernia.

Een hernia is inderdaad een uitpuiling van een discus, van een tussenwervelschijf. Een kleine uitpuiling wordt protrusie genoemd en een minieme uitpuiling noemt men bulging. Uitpuilingen komen het meest voor in de lenden. Ook in de hals en mindere mate in de borstkast of thoracale regio.

Wist u echter dat 50% van de bevolking een uitpuiling heeft in de onderste drie tussenwervelschijven ? En dit zowel bij patiënten met rug- of ischiasklachten als bij personen die nog nooit last hebben gehad van de rug. Toch de moeite waard om hier eens bij stil te staan.

De misvatting bestaat hierin dat bij rugpijn met uitstaling naar het been het overgrote deel van de medische wereld van mening is dat er dan druk is op een zenuw. Hoewel ik zelf deel uitmaak van het medisch korps deel ik deze visie niet. En met mij tegenwoordig ook sinds een aantal jaren een aantal professoren van de VUB te Brussel.

Wat er wel aan de hand is. Het betreft vrijwel altijd een disfunctie in het bewegingsapparaat. Met name de bekkengewrichten zijn steeds gehinderd in hun fysiologische functie. En dit is te verhelpen met mijn manuele therapie volgens het VDM-concept. Operatie is geheel niet aan de orde. Meer dan 3000 patienten hebben op deze wijze via mijn specifieke behandeling een rugoperatie vermeden met succes nota bene.

Mocht er wel druk zijn op een zenuw – wat zeer zelden voorkomt -dan treft de onderzoeker steeds volgende drie symptomen aan :

  • Spieruitval (bv. Een dropvoet)
  • Gevoelloosheid in een deel van het been. Let wel dit is niet het zelfde als een voos gevoel, tintelingen, zinderingen, verminderd gevoel en al helemaal niet hetzelfde als pijn.
  • Het wegvallen van het kniepeesreflex of achillespeesreflex.

Leave a Reply