‘Hoezo? Kan m’n paard ook rugpijn hebben?

‘Hoezo? Kan m’n paard ook rugpijn hebben?

“Paarden zijn de dolfijnen van het land”

Jo behandelt zowel mensen als paarden. In de humane praktijk zijn er nogal wat patiënten die de therapeut ietwat verwonderd vragen “of paarden dan ook last kunnen hebben in de rug”. Jo vindt dit tochwel verrassend dat deze vraag zo dikwijls gesteld wordt. Voor de therapeut is er nauwelijks of geen verschil in het functioneren van de mens en het paard.

Zelfs anatomisch gelijken mensen en paarden heel erg op elkaar. Het paard mag dan wel een viervoeter zijn, bewegingen gebeuren op dezelfde wijze. Dit kan ook moeilijk anders zijn, het zijn immers de zelfde bewegingswetten die hier spelen, de wetten uit de mechanica (Newton of Einstein). Jo Vandemeulebroucke hanteert de zelfde visie bij de manueel therapeutische behandeling. Zo transponeerde hij de gekende manueel therapeutische behandelwijze volgens het VDM-concept naar de edele viervoeter op vraag van ruiters.Voor zover er nog twijfel bestaat, zowel mens als paard kunnen door omstandigheden – elk heeft zijn of haar unieke voorgeschiedenis – wat ontregeld geraken in het functioneren van bijvoorbeeld het bewegingsapparaat. Zowel van de mens als van het (sport)paard wordt er nogal veel geëist, wordt er veel verwacht in deze westerse maatschappij. Denk maar eens aan de werksituatie. Maar ook culturele verworvenheden zoals luxe stellen het functioneren danig op de proef, zoals langdurig zitten achter PC… Zo stelt men vast dat er bij natuurvolkeren – zoals in Midden-Afrika, Indianen, Eskimo’s, Aboriginals e.a. – heel wat minder rug- en gewrichtsklachten voorkomen.

Paarden net als mensen kunnen klachten ontwikkelen zoals bvb. peesontstekingen, spierverrekkingen, rugklachten, … Iedereen kent wel de tenniselleboog, in mooi (dokters-)Latijn ‘epicondylitis radialis’ genoemd. Men zou kunnen stellen met enige zin voor verbeelding en humor : paarden kunnen net als mensen een golf- of tenniselleboog ontwikkelen. De behandeling is ongeveer dezelfde, met dit verschil: bij mensen gebeurt deze in het kabinet van de therapeut, bij paarden in hun stal :-)

lees ook : topgalop.eu

admin

Reacties zijn gesloten.